Hulp nodig?      06 417 419 32      denise@alcoholfreedrinks.nl      Bel mij terug
Alcoholvrij
Gratis verzending vanaf €59,00
Binnen 1-3 werkdagen thuisbezorgd!
Top kwaliteit!
Per fles te bestellen!
Korting per doos!

Is alcoholvrije whisky net zo lekker als gewone whisky?

Whisky is voor veel mensen een heerlijk moment om te ontspannen en te genieten van de smaak en de geur. Soms kun je om wat voor reden dan ook geen alcohol meer drinken. Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent, omdat je om medische redenen geen alcohol meer mag drinken of omdat je straks nog met de auto op weg moet. Dan zou het jammer zijn om jouw whisky ritueel te moeten opgeven. Gelukkig is er nu, naast alcoholvrije wijn en alcoholvrije gin, een nieuwe toevoeging aan het assortiment alcoholvrije dranken: de alcoholvrije whisky. Afhankelijk van de soort, het merk en het productieproces bevat whisky zo’n veertig tot tachtig procent alcohol. De alcohol maakt dus een groot deel uit van de drank en is dus ook erg bepalend voor de smaak. Is alcoholvrije whisky dan wel net zo lekker als zijn broertje met alcohol? Is alcoholvrije whisky kopen wel de moeite waard? Lees snel verder voor het verhaal van whisky.

Whisky of whiskey?

Allereerst willen we graag gebruik maken om een veel gestelde vraag te beantwoorden. Is het nu whisky of whiskey? Als je bij de slijterij staan, kun je namelijk beide schrijfwijzen op een fles zien staan. Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden, want het is afhankelijk van de plek waar de drank wordt geproduceerd. Whiskey komt uit Ierland, whisky wordt voornamelijk in Schotland geproduceerd. De Ieren hebben een extra -e toegevoegd om het kwaliteitsverschil met hun product te benadrukken. Later werd ook in de Verenigde Staten whiskey geproduceerd, met een extra -e dus. Andere landen gebruiken whisky. Wij kiezen daarom voor de naam, die het meest wordt gebruikt, dus whisky.

Hoe wordt whisky gemaakt?

Er zijn een aantal verschillende stappen nodig om whisky te produceren. Ontkiemde gerst, ook wel gerst mout genoemd, wordt gedroogd boven een vuur of in de open lucht. Deze manier van drogen is zeer bepalend voor de smaak. Daarna wordt de gedroogde mout vermalen en wordt er met water een beslag van gemaakt. Daarbij wordt zetmeel omgezet in suiker. Daarna gaat het beslag gisten, waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Het mengsel, wat dan ontstaat, bevat dan nog maar zeven procent alcohol. Het mengsel wordt vervolgens gedestilleerd. Het wordt verhit, totdat de alcohol verdampt. De alcohol wordt gekoeld en opgevangen. Deze opgevangen alcohol wordt vervolgens in eikenhouten vaten opgeslagen om minimaal drie jaar te rijpen. Maar de rijpingstijd kan ook oplopen tot dertig jaar. Vervolgens wordt de whisky gebotteld en ligt het in de winkel.

Alcoholvrije whisky

Alcoholvrije whisky wordt geproduceerd van dezelfde ingrediënten als de whisky met alcohol, namelijk gerst. In de alcoholvrije whisky worden verder mais en tarwe gebruikt om een blend te creëren, die de smaak van whisky zo goed mogelijk benadert. Er vindt alleen geen gisting plaats, dus er wordt geen alcohol aangemaakt. Het enige wat je dus niet hebt bij alcoholvrije whisky hebt, is het branderige gevoel, dat je krijgt als je alcohol doorslikt. Maar je komt er maar op een manier achter of alcoholvrije whisky een goed alternatief is. Dat is de alcoholvrije whisky kopen en uitproberen. Als je alcoholvrije cocktails wilt maken, dan kun je hiervoor ook uitstekend alcoholvrije whisky als basis gebruiken.

Winkelmand
  • No products in the cart.